Moraal

Het zit er op en ik keek er naar uit: de eerste reeks bestralingen. In heb 22 x 7 mijn adem kunnen inhouden, in gedachte steeds hetzelfde couplet zingend. De huid in mijn oksel is stuk, een grote lap huid ernaast dreigend donkerrood en ik ben moe.

Er is inmiddels een masker strak om mijn gezicht gemaakt, ter voorbereiding op de volgende, korte reeks bestralingen in het nieuwe jaar. Deze bestralingen worden in zeer hoge dosis op mijn wervel gegeven en door mijn gezicht en nek met het masker vast te ketenen aan de behandeltafel kan worden voorkomen dat de bestraling per ongeluk mijn ruggenmerg raakt. Erna zal nog een chemokuur volgen van minstens een half jaar. Al met al een redelijk helder behandelplan, maar met een leven daaromheen dat inmiddels uit brokken onzekerheid bestaat, bijeen gehouden met ‘onder voorbehoud’-plakband.

Voor het eerst in mijn leven zie ik op tegen oud & nieuw. Ik weet inmiddels niet zo goed meer wat ik aan moet met mijn niet aflatende stroom leuke ideeën en plannen voor de toekomst. Het nieuwe jaar maakt me soms bang en het valt me zwaarder om ondanks de pijn en vermoeidheid de moraal hoog te houden. Broerlief besloot zijn plan om te gooien en komt mij door die twee dagen heen begeleiden. Een geruststellende gedachte.

In deze weken worden er veel lieve films vertoond. Het gelukkige einde zien doet mij telkens goed. Ik wens dat geluk namelijk iedereen van ganser harte toe. Al zappend kwam ik onlangs terecht in de film Assepoester, verfilmd in 2005. Ik had het eerste uur gemist, maar dat is bij dit verhaal gelukkig geen probleem. In het laatste half uur raakte ik niet alleen onder de indruk van de spectaculaire effecten, maar ook van de moraal die Assepoester de kijkers driemaal onder de aandacht bracht: ‘Have courage and be kind.’ – Heb moed en wees vriendelijk. Een klinkende moraal die niet misstaat op een tegeltje of in vrolijk gekleurde letters op een prinsessenjurkje in de Disney winkel. Zoals zo vaak met dit soort zinnen het geval is: pas als ze vallen in een bak met levenservaring, kun je de enorme omvang meten en klinkt het gewicht door in een zware plons. Het is namelijk inderdaad heel waardevol advies, maar het blijkt tegelijkertijd ook een flinke uitdaging om me er aan te houden.

Ik hoor er de moed in om de realiteit onder ogen te zien en vol overgave het juiste te doen, ook als het me bang maakt. Moed hebben betekent ook inzien dat ik soms buiten de grenzen van mijn comfortzone moet treden. En dat niet alleen inzien, maar dan ook durven doen. Daarnaast de moed om te blijven bijdragen aan verbetering van de gezondheidszorg, als ontwerper, vanuit de rol van echtgenote van een patiënt en nu ook vanuit de rol van patiënt zelf.

Vriendelijkheid kan al net zo uitdagend zijn, zeker nu het merendeel van de lieve mensen om mij heen (gelukkig !) niet kan doorvoelen wat ik meemaak. Actrice Lily James zet in de film overigens een assepoester neer die bepaald geen doetje is. Haar inspirerende interpretatie van vriendelijk zijn, is iedereen die ze ontmoet positief proberen te raken. Ze blijkt een ondernemend typje. En daarnaast kiest ze er ook voor vriendelijk te zijn voor zichzelf.

Ik ben nog wat voorzichtig met nieuwe plannen, maar heb al wel een goed moraal. Of misschien is het vooral een goed voornemen. Have courage and be kind.

ps: Dank voor de kaarten met lieve wensen, heel fijn. Allen een goede jaarwisseling gewenst!