Schatten

Op vakantie of in mijn vrije tijd mag ik graag geocachen. Voor wie het niet kent: op de website zoek je een leuke geocache uit -liefst een multicache-, neemt de beschrijving op een print of in de speciale app mee, je voert in je mobiel de eerste GPS-coördinaten in, rijdt of loopt er heen en de speurtocht kan beginnen. Ik heb er vele verrassende plekken en prachtige verhalen door ontdekt. Dit gratis spel wordt al jaren over de hele wereld gespeeld. Het is overigens uitstekend geschikt om samen met een medespeurder in coronatijd te spelen. Ik weet nog goed hoe verrast ik was toen ik voor het eerst werd ingewijd in geocaching. Met name doordat het besef tot me doordrong dat door medespelers met respect voor de natuur, de buurt en de historie overal ter wereld, ook in mijn wijk, schatten waren verstopt. Jarenlang was ik langs honderden van die schatten gelopen, gefietst en gereden, zonder van het bestaan te weten.

Dat zelfde gevoel kreeg ik toen ik mij ging verdiepen in lingerie voor vrouwen met een borstprothese. Ik dacht daarbij meteen aan een onmogelijk klein winkeltje ergens in een achterafsteeg, waarin ik uitleg zou krijgen over vleeskleurige, saaie korsetten. Dat beeld was nergens op gebaseerd en bleek ook nergens op te slaan. Gewone, oerhollandse warenhuizen en welbekende lingerieketens waar ik in mijn leven al regelmatig kwam, verkopen prothese-BH’s in allerlei maten, kleuren en dessins. Daarnaast zijn in veel winkels dubbellaags sport-BH’s te koop, met een speciale opening tussen de lagen waardoorheen je uitstekend een prothese kunt proppen. Allemaal gewoon vooraan in de winkel aan het rek: ontelbaar veel schatten, verborgen voor wie niet is ingewijd in deze materie.

Helemaal verbaasd ontdekte ik dat dit zelfs ook geldt voor protheses. Er zijn uiteraard ook vleeskleurige siliconen look-a-likes, die overigens duidelijk afwijken van het origineel waarvoor ze door willen gaan. Maar voor wie een beetje out-of-the-box en into-the-bra kan denken, blijkt er veel meer leuks te verkrijgen. Nieuwsgierig geworden maakte ik kennis met een alleraardigst bedrijf dat alternatieve protheses maakt (ps: naam en adres bij mij op te vragen). Eigenlijk moet ik tot het eind van de bestralingen de tijdelijke prothese gebruiken die ik van het ziekenhuis kreeg, omdat door de radiotherapie mijn lichaam nog kan veranderen. Bij mijn bezoek viel ik echter als een blok voor een schitterend exemplaar met een prachtige en chique stof. Het bleek een special te zijn voor de feestdagen.

Inmiddels loop ik rond met een schat die voor iedereen verborgen blijft, alleen te spotten door mijn blije, trotse glimlach er boven. Ik ben nu al benieuwd welk exemplaar ze met de paasdagen in het assortiment gaan opnemen.