Berekend

De nauwkeurige berekeningen en simulaties geven aan dat het mogelijk is mijn lichaam te bestralen zonder dat daarbij de toelaatbare grens op het hart wordt overschreden. De radiotherapeut-oncoloog liet me de beelden zien met daarop gekleurde lijnen die, net als geografische hoogtelijnen, aangeven hoe zeer elke deel van mijn lichaam zal worden belast. Mijn borstbeen gaat een hoge dosis straling krijgen, de rest een lagere. Een stukje van mijn longen zal helaas ook kapot gaan evenals een stuk van mijn huid. Met het eerste schijn je goed te kunnen leven en het tweede herstelt gelukkig zichzelf.

De therapie kan in mijn lokale ziekenhuis worden gegeven, dus ik hoef niet vijf of zes weken lang te reizen naar één van de drie ziekenhuizen in Nederland waar protonentherapie wordt geven. Ook reuze fijn voor mijn katten.

De harde behandeltafel is inmiddels al nauwkeurig op mijn lichaam afgesteld en ik blijk het vol te kunnen houden om lang genoeg met mijn armen enigszins boven mijn hoofd te liggen. Dat was nog even spannend omdat de huid van de oksel aan de kant van de geamputeerde borst nog flink onder spanning staat, sinds de chirurg die met kracht bijeen had gehecht. De fysiotherapie richt zich daarom inmiddels ook op creatieve rek- en strekoefeningen. Ik heb bovendien de opdracht gekregen om thuis te trainen om in die houding mijn adem lang in te kunnen houden, zodat de lucht in mijn longen een extra buffer vormt tussen de bestraling en mijn hart. In gedachte zing ik de twee uit het hoofd geleerde coupletten van het Wilhelmus op respectvol tempo en dan mag ik vaak ergens in het tweede (voor de kenners uiteraard het zesde) al weer uitademen.

De eerste therapie (van vijf weken) start aanstaande dinsdagmiddag en hoop ik vlak voor oud & nieuw af te kunnen ronden. De tweede, extra hoge dosis, bestraling (voor mijn wervel) zal in het nieuwe jaar worden gegeven en daarvoor wordt opnieuw een berekening gemaakt.

Al met al een intensief traject met dagelijkse ziekenhuisbezoeken. Ik hoop (en verwacht) dat de medisch beeldvorming- en bestralingsdeskundigen niet worden weggeplukt om mee te helpen op de IC’s voor de behandeling van mensen die zich niet hebben willen laten vaccineren, maar wel graag behandeld willen worden als ze ziek worden.