Flexibel

“Gefeliciteerd!” concludeerde de chirurg nadat hij de bevindingen van het laboratoriumonderzoek had opgesomd:

  • In de weggehaalde borst was in de samples die ze hebben onderzocht minder dan 10% van de oorspronkelijke enorme hoeveelheid kankercellen aangetroffen.
  • De snijranden bleken kankervrij, wat betekent dat er voldoende is weggesneden door de chirurgen die mij opereerden.
  • De weggesneden okselklieren gaven hetzelfde beeld.
  • De kankercellen die waren aangetroffen waren nog van hetzelfde type, dus er had gelukkig geen mutatie van kankercellen plaatsgevonden.

Het voelt alsof ik het slingerende pad pal langs het ravijn dat mogelijk leidt naar genezing kan blijven vervolgen en dat ik inmiddels zelfs al een beetje verder van de rand afloop. Broer die met me mee was reageert net als ik opgelucht en blij. Vol goede moed op naar de volgende behandeling!

Vanavond worden deze labresultaten besproken in het multidisciplinaire medische team, maar waarschijnlijk zal daaruit het advies rollen om over enkele weken te starten met de radiotherapie, dan opnieuw enkele weken rust en daarna een halfjaar lang chemotherapie in de vorm van pillen.

Sinds de dag na de operatie voel ik me weer fit. Het is indrukwekkend om te zien hoe mijn lichaam klaarblijkelijk snel en flexibel nieuwe wegen heeft gevonden om het vocht af te voeren nu er twee lymfeklieren zijn weggehaald. Ik heb verrassend genoeg ook geen pijn. Heel bijzonder omdat de chirurg voor de zekerheid veel huid en weefsel had weggesneden en met kracht de overgebleven huid bijeen had gehecht. Mijn huid is blijkbaar ook flexibel genoeg om dat op te kunnen vangen.

Het ware kunstwerk dat de chirurgen hebben verricht, de goede gesprekken die ik heb gehad met ondermeer de maatschappelijk werker, de mooie lingerie die ik cadeau kreeg van lieve vriendin en de fraaie prothese die ik de dag na de operatie van het ziekenhuis kreeg, ze helpen me enorm. Het gemis van mijn borst blijkt me eigenlijk helemaal niet zo zwaar te vallen als ik had verwacht. Misschien ben ik zelf ook wel flexibel genoeg voor dit traject.