Lange adem

De nieuwe bloeduitslagen zijn binnen. Het doet me bizar genoeg denken aan een hamsterrace. De hamster genaamd ‘Rode bloedcellen’ (met als roepnaam Hb), is in slaap gevallen op het racecircuit en ligt nog suffig op vakje 5.5. Dat blijkt me een leuk gevuld dagprogramma en opgeruimd humeur danig in de weg te staan, maar deze hamster telt niet mee voor de vrijgave van de volgende kuur.

De hamster ‘Bloedplaatjes’ wel, is gaan sprinten en heeft inmiddels keurig de veilige zone bereikt. Ook een fijn idee voor als ik me onverhoopt in mijn vinger snij*). De eveneens cruciale hamster ‘Witte bloedcellen’ begint nu eindelijk ook de goede kant op te lopen, maar is nog beslist niet op veilig terrein. Helaas. De kuur moet dus opnieuw een week worden uitgesteld. Daarnaast doe ik er dankzij deze hamster voorlopig nog goed aan groepen mensen en sniffende individuen te mijden. Het kan erger: bij sommigen lopen hamsters veel langer de verkeerde kant op.

Eind volgende week opnieuw bloedprikken en als de kuur dan wel kan doorgaan, valt zeer waarschijnlijk ook het besluit om de dosis Carboplatin blijvend te verlagen. Het probleem is duidelijk: mijn bloed/beenmerg herstelt niet makkelijk van de klap van de Carboplatin die ik een maand geleden (!) toegediend kreeg. Er volgt volgende week ook weer een consult met een internist-oncoloog. Dat is handig, want ik heb inmiddels wel wat zorgen en vragen bij dit verloop.

*) Welke doen ook al weer wat?
De rode bloedcellen transporteren zuurstof naar de organen en weefsels. Belangrijk voor je energie.
De witte bloedcellen verdedigen ons lichaam tegen infecties.
De bloedplaatjes spelen een rol bij de bloedstolling.