HB

Een veel voorkomende bijwerking van chemotherapie is dat er een tekort aan rode bloedlichaampjes optreedt. De HB-waarde* van het bloed neemt af, met als mogelijk gevolg bloedarmoede. Ook mijn HB-waarde bleek bij elke bloedmeting te zijn gezakt. Dierbaren leverden appelstroop, Roosvicee Ferro, Floradix en heerlijke gerechten met lever of spinazie aan. De casemanager in het ziekenhuis legde me uit dat dit helaas niet gaat werken, omdat het ijzergehalte niet het probleem is.

Het langzaam opkrabbelen na de vierde chemo wilde niet vlotten: ik voelde me slap, futloos, de hoofdpijn was knallend en ik begon op te zien tegen elke activiteit. Zelfs de trap op lopen werd opeens een imposante prestatie. Ik besloot de casemanager te bellen. Ze regelde dat ik direct in het ziekenhuis terecht kon voor een nieuwe bloedmeting. Dezelfde dag nog belde ze me terug: ik had een HB van 5,5 en dat was laag genoeg om in aanmerking te komen voor een bloedtransfusie. Ik vroeg haar wanneer die zou plaatsvinden. ‘Ik wilde eerst met je overleggen of je dat wilt’, zei ze.

Haar reactie deed me enorm goed. Ongewild was ik terechtgekomen in een leven waarin overleven het ondergaan van een lang traject vol nare behandelingen betekende. Een leven met weinig keuzes. Haar reactie gaf me het heerlijke gevoel dat niet alleen mijn tumor en lijf, maar ikzelf ook mee doe. ‘Met mij overleggen’ gaf me het gevoel een gerespecteerd teammaatje te zijn en daarmee mens. De bloedtransfusie (dank aan de gulle donoren!!), die ze na ons overleg direct voor de volgende ochtend regelde, maakte dat ik me inmiddels ook fysiek weer meer mens voel.

*) Mijn eerste associatie bij de letters HB was tot voor kort een potlood. Het brengt me op het idee van het ‘Memoryspel voor zorgexperts’. Met zorgexperts bedoel ik niet alleen mensen werkzaam in de zorg, maar ook patiënten en naasten die al wat langer in die rol meelopen. Het memoryspel kan hen wellicht helpen te herinneren welke associaties anderen zouden kunnen hebben bij gangbare begrippen in de zorg. Of in ieder geval welke associaties ik er bij heb. Hieronder heb ik alvast de eerste tien kaartjes geschetst….