Muts

Mijn haarcoupe begon inmiddels toch wat sneu te worden door alle haaruitval. Bovendien was de lol van lekker douchen er ook wel af, omdat ik meer met mijn handen vol haar dan in mijn haar zat. Voorzichtig polste ik bij een lieve buuf of ze bereid zou zijn mijn haar met een tondeuse te bewerken. Ik had geen betere kunnen vragen. Ze bleek niet alleen een prachtige kappersset te bezitten, maar wist er ook nog heel handig mee om te gaan. Met zachte hand toverde ze mijn uitgebluste haardos om in een hip en prachtig gelijkmatig gemillimeterd koppie. Die leuke coupe kan ik uiteraard nog maar enkele dagen behouden tot alles is uitgevallen, maar zo’n tussenstap is toch heel fijn. Ik voelde me gelijk letterlijk en figuurlijk een stuk lichter.

Bovendien kon ik nu de inmiddels bestelde en geleverde mutsjes passen. Het uitkiezen vorige week bleek moeilijker dan ik had gedacht. Op de meeste websites van de aanbieders wordt de ruime keuze aan chemomutsjes getoond door frisse, vrolijk blozende dames met sprankelende ogen. Ik twijfelde welke kleur en vorm het beste zouden staan bij mijn inmiddels vaak wat bleke huid en donkere kringen onder de ogen. Een tweede complicerende factor bleek mijn hoofdmaat te zijn. Met een meetlint bungelend om mijn hoofd ontdekte ik een nieuwe kledingmaat: hoofdomtrek 58 cm. Omdat ik bijvoorkeur geen druk op mijn hoofd voel, ga ik liever voor ietsje groter dan kleiner. Die maat blijkt volgens één van de websites, die gelukkig geen one-size maar meerdere maten levert, een ‘mooi groot hoofd’ te heten en daarmee ook meteen het eind van hun range van 5 maten. Filterend op die maat bleef er opeens maar weinig keus over.

Vandaag heb ik ze maar eens een tijdje één voor één aangehouden. Ik had me laten verleiden tot een bruine stoere-met-klep geschikt voor maat 50-58. Daarin gaan jullie me dus maar kort zien (fijn voor een videocall of zo) en twee comfortabele mutsen (51-59) waarmee ik het zeker langer volhoud en lekker een wandeling kan gaan maken.

In de spiegel turend naar mijn gemillimeterde koppie, vind ik helaas toch geen wiskundeknobbel. Wel inderdaad een mooi groot hoofd, bomvol met leuke ervaringen, verhalen, ontmoetingen die me hebben geïnspireerd, prachtige beelden en vrolijke plannen.